delta one handle kitchen faucets

Home Six sigma job interview questions
« Home »
Aug 7th, 2011 Comments: 3

Six sigma job interview questions

Plurk
Share this

Six Sigma Interview Questions Examples

 Q1. When and by whom was six sigma developed ?

Ans. In 1986 Six Sigma was developed by Motorola.

 

Q2. Explain six sigma’s purpose.

Ans. Six sigma’s purpose is to identify the causes of defects and errors and then remove them in the manufacturing process.

 

Q3. What is the symbol of Six sigma ?

Ans. Six Sigma has a greek symbol which is ”sigma”. It is the standard deviation utilized to measure the variation in the process.

 

Q4. Six sigma uses two key methods. What are they?

Ans. They are DMAIC and DMADV

 

Q5. What does DMAIC stands for in six sigma ?

Ans. DMAIC is an abbreviation for define, measure, analyze, improve and control.

 

Q6. What does DMADV stands for in six sigma ?

Ans. DMADV is an abbreviation for define,measure,analyze,develop,verify

 

Q7. Have you seen Six Sigma jobs being advertised under many titles ?

Ans.Six Sigma jobs are advertised under many titles,not always as obvious as Six Sigma Black Belt,Six Sigma Consultant or Six Sigma Analyst.Other possible titles include things like Functional Project Lead Six Sigma Program Manager,Lead Analyst/Project Manager,Director of Operational Excellence, Business Process Manager or Senior Projects Manager.Whatever the exact title, the organization is looking for someone with the skills of a Six Sigma Black Belt.

 

Q8. Explain scope of your future in six sigma type job ?

Ans. You need to be able to demonstrate a good understanding of processes and quality methodologies and a willingness to take an initiative and lead change. Another crucial skill is the ability to link strategy to execution.

 

Q9. Exlain the quality levels of Six sigma ?

Ans. Six Sigma quality levels are 99.9996% accurate and also they have only 3.4 defects per million opportunities.

 

Q10. Explain key roles in all Six Sigma efforts ?

Ans.  The following are the key roles of Six Sigma efforts:

Sponsor: Business executive leading the organization.

Champion: Responsible for Six Sigma strategy, deployment, and vision.

Process Owner: Owner of the process, product, or service being improved responsible for long-term sustainable gains.

Master Black Belts: Coach black belts expert in all statistical tools.

Black Belts: Work on 3 to 5 $250,000-per-year projects; create $1 million per year in value.

Green Belts: Work with black belt on projects.

 

Q11. Explain MAIC in six sigma ?

Ans. The following explains the MAIC :

Measure: Problem assessment by gathering right information.

Analyze: Indentify root cause of problem by using statistical tools.

Improve: Solve the problem (not the symptom).

Control: Put a plan in place to make a check that problems stay fixed and sustain the gains.

 

Q12. How should company integrate lean into six sigma ?

Ans.  Lean takes the waste out of an area six sigma resolves the issue

 

Q13. Differentiate between load test and performance testing?

Ans. More stress is involved in performance testing, on system and checks whether the system performance is same as the less stress condition. Where as in load testing the stress is kept beyond the limit specified by the client.Performance testing is the super set of load testing. Load testing involves the testing process which determines how well the system is capable for handling concurrent users or the load. Where as performance testing includes the load as well as the stress testing.

 

Q14. Explain Load testing process ?

Ans. The following steps explains the Load testing process :

Plan the test. A clear test plan is required for ensuring the test scenarios to accomplish the objectives of load testing

Creation of Vusers. Vusers scripts are created that contains the tasks performed by each and every Vuser and all Vuser tasks collectively as a whole.

Creation of scenario. Describing the events that occurred in the testing. This process includes the list machines, scripts, and Vusers which run during the scenario. The Load Runner controller is used for creation of automatic scenarios.

 

Q15. Mention the list of acceptable number of defects per million corresponding to each Sigma level ?

Ans. Following information mentions the acceptable number of defects per million to correspond to each Sigma level:

 

Sigma level               Defects per million opportunities

1                                                690,000

2                                                308,527

3                                                66,817

4                                                6,220

5                                                232

6                                                3.4

 

Q16. Explain the concept of standard deviation?

Ans. Standard deviation quantifies the variation most accurately indicating the degree of variation in a set of measurement or a process by measuring the average spread of data around the mean. It provides accurate information.

Six sigma is is one of the most important topic in all the interviews related to a Business Analyst.

 

 

 

 

 

Comments

( 3 )
  1. Repath Athyala May 21st, 2012 2:28

    the response to q8 would have been better if it reads like:
    According to Chuck Cox (speaker, consultant and co-author of many books: “Every major process should be re-engineered atleast once in five years…” looking things in this perspective, Quality is an unending process as new technologies come in place and new methodologies are to be adopted to meet the current and expected customer demands, and to stand in market at pace level one new methods are to be integrated to current trends or technologies: which again needs a quality expert like Six sigma and the like. Hence this, I believe is an unending process.

  2. admin (Admin) Aug 6th, 2012 7:03

    Excellent reply. thanks Repath

  3. a very good article.. good work keep going..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>